Sok tízezer magyar ember tanul velem. Nem csak követnek, nem csak lájkoltak a Facebookon, hanem fizetnek nekem, hogy a legjobb angol anyagokat kapják meg.

Felelősséggel tartozom értük és az angolukért. Éppen ezért teljesen nyíltan és őszintén leírom a véleményemet bármiről, ami a nyelvtanulással és a nyelvoktatással kapcsolatos.

Soha nem szoktam konkrét cégekről vagy személyekről beszélni, de tudnod kell:

1. INSTANT angoltudás nincs. Aki ennek az ellenkezőjét állítja, nem nagyon kellene bíznod benne. Sok ilyen nyelviskola pörög, mert ez a gondolat jól eladható. Na, tőlem ilyet soha nem fogsz hallani, hogy seperc alatt megtanulsz angolul. Kemény melóval fogsz tudni megtanulni angolul, de én adom hozzá Neked a leghatékonyabb segítséget, hogy ne legyen annyira rögös az út.

2. Az angoltanárok 90%-a nem ért az angoltanításhoz. Ha a fejedhez kapsz, hogy mekkora beképzelt, még egyszer: az angoltanárok 90%-a nem ért az angoltanításhoz. Nem azt mondtam, hogy csak én értek hozzá.

Ugyanúgy, mint a vízvezetékszerelők nagy része is alkalmatlan a munkájára, a kőművesek közt is van sok, akivel nem építtetnék házat, az angoltanárok közt is bőségesen megvan ez a csoport.

Több száz angoltanárt felvételiztettem korábban a nyelviskolámba. 10-ből 8 beszélt rendesen angolul. A többi valahol középfok és felsőfok között mozgott. Nos, ők kiestek. Volt olyan is, aki úgy ment el az állásinterjúról, hogy bizony egyetlen feltett kérdést sem értett meg.

A maradék kettőből egy tudott tanítani, egy pedig csak beszélni az angolt. Ebben a cikkben segítek Neked felfedezni laikusként is azokat a jeleket, amik arra utalnak, hogy az adott tanárral ne tanulj.

3. Ugyanígy kiállok az összes átverős cég ellen, akik tömegesen verik át az embereket az instant angoltudás csábításával. Őket viszont meg is szoktam nevezni. Léteztek régebben, amiket csak úgy hívok, hogy sáska nyelviskolák: elmennek egy városba, elpusztítják és mennek tovább. Ottani, ellenőrizetlen, a legolcsóbb tanárokkal tartatják meg az órákat valamilyen bérelt iskolai teremben, aztán amikor kezdenek rájönni a tanulóik, hogy valóban a 120 000 Forint amit befizettek 30 órára és a 15 fős csoportra, az nem lesz elegendő az instant angoltudáshoz, akkor továbbállnak.

Ugyanezt sajnos az Interneten is sok, nehezen lenyomozható cég csinálja, róluk is mindig szólok, ha meglátom, hogy beindult egy új átverős oldal.

Csak olyan tanárral és olyan szolgáltatással tanulj, akiben megbízol és ismered.