Fekete Gábor:
Hogyan NE tanulj angolul?


Avagy a 7 legnagyobb hiba, amelyet elkövethetsz
Szeretnél jól szerepelni az állásinterjúdon?
Jobb lehetőségeket kívánsz szerezni az életben?
Többet akarsz keresni annak következtében, hogy jól tudsz angolul?

Van 7 olyan végzetes hiba, amikbe belefutva garantáltan csak egy helyben toporogsz az angoloddal. Ez a hét hiba meggátol abban, hogy végre könnyedén és folyékonyan beszélj. Ha nem kerülöd el ezeket, akkor rengeteg lehetőséget veszítesz el az életben, amely egyébként elérhető lenne a számodra, ha birtokában lennél ennek a nyelvnek.
És megnyugtatlak, hogy százból kilencven tanuló elköveti ezeket a baklövéseket. Te azon kevesek közé akarsz tartozni, akik versenyelőnyhöz jutnak? Készen állsz rá, hogy megismerd ezt a hét megsemmisítő hibát? Akkor vágjunk bele.Fekete Gábor első cikke 2013-ban jelent meg a HVG Kiadványokban - a tartalma azonban ma is azonnal használható!1. Ne törekedj a tökéletesre!


Lehet, hogy a munkádban általában alapelvárás a tökéletesség, de hidd el, az angolnyelv-tudásodban legtöbb esetben nem az. Nemcsak a munkáltatód szempontjából, de az életben is a nyelvtudásod használhatóságán – és nem a tökéletességén – áll vagy bukik minden. Ezért fontos, hogy tisztázd magadban, miszerint a használhatóság nem egyenlő a tökéletességgel. Te hány olyan terméket vagy szolgáltatást ismersz, ami TÖKÉLETES? Én egyet sem. Olyat viszont ami használható és hasznos rengeteget.

Vedd tudomásul, hogy a nyelvtudásod is egy eszköz, egy termék, ami hozzásegít téged a jobb lehetőségekhez, a munkáltatód számára pedig egy olyan szolgáltatás tőled, ami gyakorta alapfeltétele annak, hogy egyáltalán megkapd az állást. Felejtsd el tehát a tökéletességre való törekvést, és használd a gyakorlatban a tudásodat! Sok olyan angolt tanulóval találkoztam már, aki azért nem megszólalni angolul, mert félt, hogy hibázik, attól tartott, hogy a tudása még messze van a tökéletestől, ezért úgymond, cikis helyzetbe kerül. Biztosíthatlak, hogy semmi sem lehet cikibb annál, mint a síri csend, amikor idegen nyelven kellene megszólalnod.

A munkáltatóknak olyan alkalmazottakra van szükségük, akik használható szinten tudnak angolul, ezért amikor egy céges nyelvoktatás miatt megkeresnek bennünket, 99 százalékban a következő igényt fogalmazzák meg a nyelvtanfolyamokkal kapcsolatban: „Számunkra az a lényeges, hogy a kollégáink a munkájuk során tudják használni a nyelvet.” Felejtsd el hát a tökéletességet, és egyszerűen kezdd el használni a mostani tudásodat a gyakorlatban – csak bátran! Hidd el, hogy ez akár azonnali sikerélményeket is szerezhet neked!

2. Ne ostorozd magad!


Tudod, több ezer embert tanítottam már, több ezer angolt tanuló próbálkozásait kísérhettem figyelemmel, és az elmúlt évek alatt egyértelmű trendként mutatkozott meg számomra, hogy azok buknak el leginkább, akik folyamatosan ostorozzák magukat, például, hogy „már két éve tanulok és még semmit nem tudok, nem fog ez menni.” Ha valaha, ismétlem VALAHA eszedbe jutott már, hogy neked ez nem megy, akkor ideje ezt elfelejteni, és inkább más tanulási módszerek után nézni, mert könnyen lehet, hogy eddig csak azért nem értél el sikereket, mert rossz volt a módszer, amivel próbálkoztál.


Fekete Gábor a Niagaránál - én folyamatosan járok angol anyanyelvű országokba. Velem mindig az igazi beszélt angolt tanulod. Pont ezért megyek minden évben el hosszabb időre angol anyanyelvű országokba, hogy mindig a 100% beszélt angolt taníthassam Neked.3. Soha ne az óradíj alapján válassz magadnak tanárt!


Szerinted a munkahelyed az alapján dönt melletted egy fontos pozíció megpályázásakor, mert azt írod be az önéletrajzodba, hogy téged mindössze nettó 77.000 Forintért már „megkapnak”? Ugye ezt te sem gondolod komolyan? Amikor egy nyelvtanárt megbízol azzal, hogy tanítson meg téged angolul, akkor életed azon időszakában az egyik legfontosabb pozíciót adod neki.

Senki sem segíthet ugyanis hozzá a kedvező lehetőségekhez jobban és hatékonyabban, mint egy igazán jó nyelvtanár vagy egy jó online tananyag. Nyilván nem fogsz pont erre a legfontosabb pozícióra úgy keresni valakit, hogy a „legolcsóbbat kérem”. Sem a tanárod, sem pedig a nyelvoktató termékek esetében ne az alapján keress, hogy melyikhez juthatsz hozzá a legkisebb befektetéssel, mert ez a megoldás hosszú távon kidobott pénz lesz a számodra, ugyanis nem vezet el a sikerhez. Biztosan ezt akarod? Vagy inkább szeretnéd annyira felturbózni az angolodat, hogy aztán az úgy vigyen előre a karrieredben, mint egy rakéta?

4. Ne szúrd el az egyensúlyt!


Sokan amikor nyelvet tanulnak, akkor annak csak egy-egy részterületére figyelnek. Feltétlenül tudatosítsd magadban, hogy nehogy csak a nyelvtant, a beszédet vagy csupán az írást akard a tanulásod középpontjába helyezni. Az angoltanulásod kizárólag az egyensúly megtartásával tud működni.

Ez elsőre ugyan magától értetődőnek tűnhet, de rengetegen mégis itt szúrják el. Mindig gondolj arra, hogy egyik részterületet sem szabad túlzásba vinned a többi rovására, mert akkor teljesen felborul az egyensúly és nem jutsz előre. Nagyon sokan esnek abba a hibába, hogy azzal foglalkoznak többet, ami már amúgy is megy nekik: „Jól haladok a nyelvtannal, ezért még nyelvtanozok egy kicsit!”, „Elég jól tudok írni, így aztán én meg sem szólalok.”
Ugye te megtartod az egyensúlyt a nyelvtanulásod közben?

5. Ne fogd rá a nyuszira!


Igen, azt kell mondanom, hogy az egyik leggyakoribb hiba az, hogy ha másokat, sőt magát a nyelvet okolod azért, mert nehezen tudod megtanulni. Íme egy példa! Tömegesen esnek abba a hibába a nyelvet tanulók, hogy lassú hanganyagokat akarnak eredeti nyelven hallgatni, mondván, „majd ha megszokom a lassú beszédet, utána majd menni fog a gyors is.”

Rossz hírem van! Ha valaha is érteni akarod a gyors angol beszédet, akkor ezzel a módszerrel kudarcot vallasz. Figyelj csak meg egy anyukát vagy apukát, aki a gyerekéhez beszél, és tapasztalni fogod, hogy véletlenül sem kezd el komikusan lassan, tagoltan beszélni vele.
(„Lé-é-é-égy szí-í-ves ki-i-is fi-a-a-am gye-re-e-e i-de-e-e!”)

Mit gondolsz, ha beülsz majd egy meetingre, akkor az angol vagy az amerikai főnököd így fog veled beszélni? Szerinted az állásinterjúdon lassan, tagoltan fognak kérdezgetni? Vajon jó ötlet hozzászoktatni magadat a lassú angol beszédhez, amikor ez teljesen természetellenes, és senki nem beszél így? Nem! Már az első pillanattól kezdve gyors hanganyagokat hallgass, de természetesen a megfelelő technikával. Ha ezeket betartod, akkor nem kell ráfognod a nyuszira, nem kell azzal jönnöd, hogy: „Ezt lehetetlen megérteni, mert össze-vissza ejtik a szavakat!”

„Miért beszél ilyen gyorsan, ez nem normális!” és „Ezt nem is mondta ki!”
Te alkalmazkodj a nyelvhez, ne pedig azt várd, hogy majd az angol alkalmazkodik hozzád.

Természetesen a GO!-ban én segítek Neked, hogy megtanuld megérteni a valódi angol beszédet. Nem maradsz vele egyedül.


Fekete Gábor a 2015-ös Nyelvparádén a GO! standnál - több mint 400 GO! tanulónk jött el. A legfiatalabb 15 éves volt, a legidősebb 84. (cowboy-ként is engem látsz, ez volt a GO! stand tematikája :) )6. Ne „fogyókúrázós” angolt tanulj!


„Hú, már 2 hónapja fogyókúrázom, de még nem fogytam egy dekát sem. Te is kérsz egy csokit? Nekem ma már ez a harmadik, mert nagyon finom.” Ismerős? A fogyókúrát is sokan csak önámításból csinálják. Mintha diétáznának, de igazából nem is. Te hogy állsz ezzel?

Tényleg tanulsz angolul, vagy csak imitálod, és úgy várod az eredményt?

Napi rendszerességgel veszel elő angol nyelvű anyagokat olvasni? Naponta ismétled a kifejezéseket, amiket megtanultál? Hallgatsz úgy szövegeket, ahogy az 5. pontban leírtam? Felkerestél már agy profi angolnyelv-tanárt, vagy találtál már magadnak egy professzionális nyelvoktató terméket, ami segít neked a tanulásodban? Betartottad az előző pontokat?

Ha nem, még akkor sincs semmi gond, de itt az ideje változtatni ezeken. Ha ugyanis valóban el akarod érni azt, hogy az angol nyelvtudásod olyan legyen, amit majd nap mint nap tudsz a gyakorlatban hasznosítani, akkor lépned kell.

Ha pedig az imént felvetett kérdések mindegyikére igen volt a válaszod, akkor gratulálok, mert jó úton haladsz!

7. Ne hagyd ki a legfontosabbat!


Igen, rohanó világban élünk – közhely, de igaz. Igen, mindenki gyors eredményt akar – még egy közhely aminek szintén van igazságtartalma. Mindezek ellenére a legkomolyabb hiba, amit csak elkövethetsz az, ha az angoltanulással is rohansz, no és természetesen azonnali eredményekre számítasz! Ne tedd! INSTANT ANGOL NINCS!

Ne az legyen a szintmérőd, hogy eddig hány leckét csináltál meg és hány könyvet fejeztél be. Egy jó angoltanár nem a könyvet tanítja, hanem téged. A te legfontosabb feladatod pedig az, hogy ne a könyvet tanuld, hanem az angolt.

Ha kevesebbet tanulsz meg, de azt hatékonyan tudod a gyakorlatban használni, akkor sokkal jobban fogsz boldogulni, mint ha már mindenről hallottál, de nem tudsz vele semmit kezdeni.

*****************************************************************

TIPP 1


Hallgasd meg a hanganyagot egyszer vagy kétszer, hogy egy kicsit képbe kerülj!

TIPP 2


Vedd elő a hanganyag szöveges átiratát, és miközben hallgatod olvasd is. Ez azért nagyon hatékony, mert megszokod, hogy a gyors angol beszédben hogyan harapják el a szavakat. Mivel hallgatás közben látod is a szavakat, ezért gyorsan rá fogsz érezni ezekre akkor is, amikor már nincs előtted szöveg, hanem a sima angol élő beszédet kell megértened.

TIPP 3


Amikor így tanulsz egy szöveggel és hanganyaggal, akkor utána állítsd le a hanganyagot mondatonként, majd ismételd el. Ezt a legtöbben rendszeresen kihagyják. A sok ismétlés közben próbáld meg minél inkább felvenni az anyanyelvi tempót és hangsúlyozást! Ne akard újra feltalálni az angolt!